A tájmintázat vizsgálata a Tiszazugban - Túri, Zoltán (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2011)
A tájmetria kvantitatív kutatási irányzat, amely a térbeli mintázatot a tájalkotó elemek geometriai tulajdonságain és egymáshoz viszonyított helyzetén keresztül írja le. Munkánkban célul tűztük ki, hogy a tájmetriai paraméterek alkalmazásával elvégezzük két, eltérő tájtípusba tartozó alföldi tájrészlet térbeli mintázatának feltárását és összehasonlítását. A tájmozaikokat ortofotókról vektorizáltuk. A területhasználatot a CLC50 felszínborítottsági adatbázis kategóriának felhasználásával 14 osztályba vontuk össze. Táji szinten vizsgáltunk néhány gyakran használt alaki, kompozíciós és térszerkezeti mutatót.
Keywords: tájmetria; tájmintázat; Tiszazug