A Turai Legelő Természetvédelmi Terület és környékének tájváltozás vizsgálata katonai térképek alapján - Szabó, Boglárka; Centeri, Csaba; Vona, Márton (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2011)
Vizsgált területünk Tura község délkeleti határában fekszik, mely a Galga-patak hajdan ligeterdőkkel tagolt tájának értékes, de egyben utolsó hírmondója. Az elmúlt években jelentős változások következtek be, a terület szárazodása és a szukcessziós folyamatok felerősödtek, a természetvédelmi szempontból értékes növénytársulások pedig visszaszorulóban vannak. A múlt folyamán a térség hidrológiai és tájhasználati viszonyai fokozatosan változtak. A változások és mértékük nyomonkövetése fontos mind a mezőgazdaság, mind pedig a természetvédelem számára. A kedvezőtlen folyamatok megállítására szükségszerű egy megfelelő természetvédelmi kezelési terv kidolgozása, melyet tudományosan is alá kell támasztani. Jelen tanulmánnyal elsődleges célunk a felszínborításban bekövetkezett változások bemutatása a katonai felmérések térképei alapján.
Keywords: vizes élőhely; tájváltozás; felszínborítás; katonai térkép