Hosszú időtartamú monokultúrás termesztésből és különböző vetésforgó rendszerekből származó növények arbuszkuláris mikorrhiza (AM) gomba-közösségeinek vizsgálata - Sasvári, Zita; Magurno, Franco; Posta, Katalin (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2012)
Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek olyan környezetkímélő növénytermesztési technológiák, melyek biztosítják a műtrágya és növényvédőszer mennyiségének csökkentését a termés hozamának és minőségének megtartása mellett. Az arbuszkuláris mikorrhiza gombák, melyek a szárazföldi növények többségével, köztük termesztett növényeink nagy részével is képesek szimbiózisban élni, kulcsfontosságúak lehetnek ebben a folyamatban. Az eltérő agrotechnikai eljárások azonban befolyásolhatják a talaj természetes AM gomba-közösségeinek összetételét, így például az intenzív mezőgazdasági művelés, a peszticidek használata csökkentheti az AM gombák diverzitását. Ezért célunk volt az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet kísérleti területén, Martonvásáron beállított hosszú időtartamú monokultúrás termesztésből és különböző vetésforgó rendszerekből (3 év lucerna/5 év kukorica, 2 év búza/2 év kukorica, valamint kukorica/tavaszi árpa/borsó/búza [Norfolk típus]) származó növények (főképpen kukorica − Zea mays L.) AM gomba-közösségeinek vizsgálata és összehasonlítása. Vizsgálataink a növények rizoszféra-talajainak AM gomba-spóraszám meghatározására, a mikorrhizáltsági százalékok becslésére, a növények gyökerét aktívan kolonizáló AM gombák molekuláris technikával (a 18S rRNS gének konzervatív régióira tervezett indítószekvenciákkal kivitelezett nested-PCR eljárással) történő azonosítására, valamint az AM gombaközösségek filogenetikai viszonyainak feltárására irányultak. A kukorica monokultúrában és a vetésforgó rendszerekben is igazoltuk az AM gyökérkolonizáció és a talajban lévő AM gomba-spórák számának a növények vegetációs periódusaival történő változását. Eredményeink alapján megállapítható, hogy a vizsgált közel 50 éves tartamhatású kísérleti háttérrel rendelkező kukorica monokultúra igen gazdag AM gombaközösséggel rendelkezik, melynek összetétele jelentősen eltér a vetésforgóban termesztett növények AM gomba-közösségeinek összetételétől.
Keywords: arbuszkuláris mikorrhiza; vetésforgó; monokultúra; kukorica (Zea mays L.); diverzitás