Hagyományos és fuzzy nem felügyelt osztályozás összehasonlítása vegetációs index példáján - Havasi, István; Benő, Dávid (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2012)
A tanulmányban egy tömör bevezető rész után először röviden tárgyaljuk a fuzzy-logikát, majd rátérünk annak egyik fontos területgazdálkodási alkalmazására, az osztályozásra. Ezután bővebben foglalkozunk az előző célra jól alkalmazható elméleti tagsági függvények kialakításával, az itt számításba vehető eljárásokkal. Végül pedig konkrét adatállományon – egy Landsat 7 műholdfelvételen – hajtjuk végre a címbeli osztályozást, és értékeljük az így kapott eredményeket.
Keywords: fuzzy-logika; irányítatlan osztályozás; NDVI; területgazdálkodás