A Magyarországon előforduló meghatározó jelentőségű és gyakori talajtípusok fitolit profiljának katasztere V. A vizsgált réti és öntéstalajok eredményei - Pető, Ákos; Barczi, Attila (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2012)
A magyarországi jellegzetes talajok fitolitprofiljának kataszterét bemutató cikksorozatunk a hazai viszonylatban meghatározó jelentőségű és gyakori talajtípusokban megjelenő növényi opálszemcsék morfo- típus eloszlásával (fitolitprofil) foglalkozik. A 20 elemzésre kiválasztott szelvény részletes talajtani jellemzését, a fitolitvizsgálat tételes eredményeit, valamint az erre alapozott következtetéseket talajtani főtípusonként mutat- juk be. Jelen munka a réti talajok és az öntéstalajok főtípusát képviselő két-két szelvény vizsgálati eredményeit tartalmazza. Számos szakirodalmi adattal ellentmondásban nem tudtuk igazolni a réti talajok szelvényeinek kimagasló fitolittartalmát. Mind a réti, mind az öntéstalajok komplex talajtörténeti múltját híven tükrözik az egyes szintekben – öntéstalajoknál a rétegekben – megjelenő fitolitfelhalmozódási, valamint a közéjük ékelődő steril zónák. A fitolitok vertikális eloszlása – mind mennyiségi, mind minőségi értelemben – rávilágít a hidro- morf talajok összetett talajképződési jellegzetességeire, amelyet döntően a felszíni elöntések, leöblítések, és a nem autochton folyami üledékek felhalmozódása és lerakódása határoz meg.
Keywords: növényi opálszemcse; fitolit; réti és öntéstalaj-szelvények