Természetvédelem – ökoturizmus – Gemenc - Pádárné Török, Éva (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2012)
Számos természetvédelmi területen a tudatos feltárás, irányítás hiánya miatt, ha nem is tömegesen, de „beszivárogva” mindenütt megjelennek a látogatók (pl. horgászok, természetjárók, terepkerékpározók). Az ökoturizmus tudatos fejlesztésével, egyes területek megnyitásával, kiépítésével tehermentesíteni lehetne az érzékeny, feltétlen védelmet érdemlő területeket. 2007-2010 között az MTA Dunakutató Állomása a Karlsruhei Egyetemmel közös projektet készített a Duna magyarországi szakaszán a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Gemenci tájegység és Béda-Karapancsa térségében. A projekt egyik résztémája a természetvédelem elfogadottsága és az ökoturizmus fejlesztése volt. Polgármesteri interjúk és látogatói kérdőívek alapján mértük föl az ott élők, valamint a védett területre érkezők látogatási szokásait, véleményét. A kérdőívek és az interjúk kiértékelése bebizonyította, hogy a természeti értékek megőrzése mindenki számára fontos, de sem a helyi lakosság, sem a látogatók körében nem egyértelmű, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park területén belül hol-milyen tevékenység folytatható. Sok esetben a felvilágosítás, kommunikáció hiánya miatt keverednek a vadászattal kapcsolatos és a természeti értékek védelmét szolgáló korlátozások. Az ökoturizmus fejlesztését a települések kitörési pontnak tekintik a térségben, de ehhez a látogatóforgalom tudatos irányítása elengedhetetlen.
Keywords: természetvédelem elfogadottsága; ökoturizmus; látogatói szokások vizsgálata