Magtömeg vizsgálatok az Impatiens parviflora DC. különböző növényföldrajzi régiókban élő populációiban - Csontos, Péter; Chmura, Damian; Sándor, András (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2012)
Jelen dolgozat célja az Impatiens parviflora lengyelországi és magyarországi populációiból származó magtömeg adatok összehasonlító statisztikai elemzése. A vizsgált faj magvait négy lengyelországi és három magyarországi populációból gyűjtöttük be 2011. július és szeptember között. Az egyik magyarországi populációból két alkalommal is gyűjtöttünk – megkülönböztetve a korai és a késői magtermést – s így összesen nyolc magtételhez jutottunk. Minden egyes magtételből 5 db 50 magos mintát különítettünk el, majd azokat lemértük 0,01 mg pontosságú digitális gyorsmérlegen. A kapott magtömeg adatokat általánosan elterjedt, egyvál tozós statisztikai tesztekkel elemeztük. A vizsgált kisvirágú nebáncsvirág populációk ezermagtömegei 4,297 g és 7,279 g között változtak. A magtömeg adatok hét magtétel esetében, a populációk közötti összehasonlításban statisztikai értelemben nem különböztek, azonban a nyolcadik (a Vadálló-köveknél gyűjtött) minta magtömege szignifikánsan eltért a többitől és a legkisebb ezermagtömegűnek bizonyult. A négy lengyel populációból származó magtétel ezermagtömegeinek nagyátlaga (6.721 g) meghaladta a magyarországi magtételek esetében kapott nagyátlagot (5.968 g). Az eltérés lehetséges okai, és a magtömeg vélhető összefüggése a faj kolonizációs sikerével megvitatásra kerültek. Végül, arra utaló adatokat is kaptunk, hogy a termésérési időszakban bekövetkező néhány hetes aszály korlátozza az Impatiens parviflora magprodukcióját és kisebb ezermagtömeget eredményezhet, de az összefüggés pontosabb meghatározásához további vizsgálatok szükségesek.
Keywords: inváziós fajok; populációk összevetése; magtömeg; kisvirágú nebáncsvirág