A Rétköz természetközeli élőhelyeinek felmérése - Oláh, Imre; Szigetvári, Csaba (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2014)
A Rétköz élőhelyi viszonyairól számottevő, részletes és naprakész adatok eddig nem álltak rendelkezésre. A szerzők 2003–2011 között átfogó, természetvédelmi célú felmérést végeztek a Rétköz összes mentett oldali természeti területének élőhelyi és florisztikai viszonyairól. A felmérés során természeti területnek ítélt fragmentumok összesen csaknem 8.300 hektárt, az összterület 15,75 százalékát teszik ki. A cikkből átfogó képet kapunk a vizsgált terület természetes élőhelyeinek állapotáról, a fontosabb veszélyeztető tényezőkről, illetve a botanikai értékekről. A megtalált védett növénytaxonok: rostostövű sás (Carex appropinquata), bánsági sás (Carex buekii), kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum), csermelyaszat (Cirsium rivulare), hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata), szálkás pajzsika (Dryopteris carthusiana), egypelyvás csetkáka (Eleocharis uniglumis), mocsári nőszőfű (Epipactis palustris), békaliliom (Hottonia palustris), mocsári lednek (Lathyrus palustris), pompás kosbor (Orchis laxiflora subsp. elegans), mocsári kocsord (Peucedanum palustre), macskahere (Phlomis tuberosa), rucaöröm (Salvinia natans), bársonyos görvélyfű (Scrophularia scopolii), mocsári csorbóka (Sonchus palustris), tőzegpáfrány (Thelypteris palustris), sulyom (Trapa natans), hólyagos here (Trifolium vesiculosum), kúszó csalán (Urtica kioviensis). A felmérés feltárt több nyilvántartásba nem vett lápot, néhány szikes tavat, számos természetvédelmi szempontból jelentős védettnövény-populációt, élőhelyet és néhány növényföldrajzi szempontból újdonságnak tekinthető florisztikai előfordulást.
Keywords: Rétköz; élőhelyek; flóra; természetesség