A Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum (Kárpátalja, Nyugat Ukrajna) gyepeinek flórájáról - Szanyi, Szabolcs; Katona, Krisztián; Bernát, Nikolett; Tamási, Kitti; Molnár, Attila (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2015)
Kárpátalja a Beregi-síkon keresztül csatlakozik Magyarországhoz. A síkon már a korai időkben kedvezőek voltak a természeti viszonyok az állattartás, a különböző mezőgazdasági tevékenységek, az erdőgazdaságok és a szőlőültetvények számára. A vizsgálataink helyszínéül választott Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátumban és környékén is nagyrészt már csak a másodlagos társulások dominálnak. Vizsgálataink helyszínéül a rezervátumban fekvő, különböző kezelés alatt álló, hét gyepterületet választottuk. A terepi mintavételezéseket 2012. augusztus 24-27 között végeztük, az egyes területek felmérését az ún. Braun- Blanquet kombinált becslési módszerrel végeztük. Így összesen 101 növényfajt és 2 taxont (Carex sp., Poacea sp.) azonosítottunk, amelyből 3 védett és 1 fokozottan védett.
Keywords: Beregi-sík; gyepek; vegetáció; életforma-típus; védett fajok