A világ természetvédelmének története 1991 és 1995 között (védett területek alapítása) - Balogh, Lilla; Bathó, Beatrix; Beregi, Lívia; Dedák, Dalma; Forintos, Nikolett; Kiss, András; Mihalik, Renáta; Nagy, Szilvia; Péter, Norbert; Pörge, Ágota; Rozgonyi, Zsófia; Rusvai, Katalin; et al. (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2016)
1991 és 1995 között az IUCN kategóriarendszere szerint 7240 védett területet alapítottak a világon. Az alapított területek kiterjedése szempontjából kimagaslóan nagy a VI. kategória („Védett erőforrás területkezeléssel”) aránya (47,91%). Az IUCN adatbázisa szerint a vizsgált időszakban, Ukrajnában alapították a legtöbb védett területet (1151 darab). A 7240 létrehozott területet összesen 179 nemzeti kategóriába lehet besorolni. Az előző évekhez hasonlóan természeti rezervátumból létesítették a legtöbbet (1686 db), a második helyen azonban a Regionális Zakaznik (577) áll, melyet a Nemzeti jelentőségű dagadó- és síklápok (512), a Faunaélőhely (433) és a Helyi természeti emlék (360) követ. Az előző időszakban a második és harmadik helyet elfoglaló természetes emlékek és nemzeti parkok jelentősen hátrébb csúsztak a rangsorban: a hatodik és hetedik helyet foglalták el 1991-1995 között. Magyarországon ebben az időszakban – az IUCN kategóriarendszerének megfelelően - egy területet nyilvánítottak védetté, a Fertő-Hanság Nemzeti parkot, 1991-ben. Világszinten szintén a kilencvenes évek első felében alapítottak néhány kiemelkedő természeti értékekkel rendelkező területet. Ilyenek voltak, pl. a Duna-delta Bioszféra Rezervátum Romániában (1991), melyet a világörökség részévé is nyilvánítottak; a Cikat Forest Park Horvátországban (1992), ami aleppói fenyőerdeiről ismert; a Slapton Ley Nemzeti Természetvédelmi Terület az Egyesült Királyságban (1993), melynek tavi élővilága kiemelkedő; a Vezúvi Nemzeti Park Olaszországban (1995); valamint a Great Sandy Nemzeti Park Ausztráliában (1995), ami a különleges tengerparti élővilágáról és különleges, homokos partjairól híres.
Keywords: természetvédelem; történet; világ; védett területek; 1991-1995