Második tanösvény kialakításának lehetőségei a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen - Szegedi, Viktor Miklós; Merza, Péter; Malatinszky, Ákos (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2016)
Célunk volt feltárni a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület egykori alsó útvonalának jelenlegi állapotát, az itt szakvezetéses túra során bemutatható természeti értékeket, és vázolni a terület programkínálatába tanösvényként való bekerülés lehetőségeit az előforduló fajok és élőhelyek érzékenységének figyelembe vételével, javaslatot adva az élőhelyet még nem veszélyeztető maximális látogatólétszámra. Vizsgálataink alapján megállapítható, hogy az alsó körút felújítása, és tanösvényként való üzemelése növelné a látogatóközpont ökoturisztikai vonzerejét. Az illegális belépés és területhasználat mértéke is csökkenne ezáltal. A kérdőívvel megkérdezett látogatók (n=93) 84,9%-a jelezte azt, hogy mindenképpen eljönne az alsó tanösvényre egy szakvezetéses túrára, 92%-uk akkor is, ha az a jelenlegi 50 percesnél jóval hosszabb időt, két órát venne igénybe. Legtöbben (68,5%) a jelenlegi tanösvénytúra árának másfélszeresét tartják megfelelő díjtételnek. 70%-uk igényli ismertető táblák, 81,1%-uk fényképes ismertető füzet kialakítását. A terület érzékenysége miatt „karós–füzetes” típusú tanösvény kialakítását javasoljuk 2 km hosszúságú nyomvonalon, amelynek két különböző verziójára teszünk javaslatot, nyolc állomáshely kialakításával, és a látogathatóság szigorú szabályozásával.
Keywords: kérdőív; látogató; Sas-hegy; tanösvény; természetvédelmi terület; tervezés