A zöldítési előírások bevezetésének első éves tapasztalatai Békés megyében - Rákóczi, Attila (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2017)
A 2014–2020-as KAP költségvetési, és agrár-vidékfejlesztési támogatási ciklus jelentős változásokat hozott a támogatási feltételrendszerekben. A változások egyik fontos eleme a zöldítési előírások bevezetése. A zöldítés lényege, hogy növelje a biodiverzitást az agroökoszisztémákban, amely célt különféle elemek bevezetésével kívánnak elérni. A gazdálkodóknak a 2015-ös évtől kezdődően kellett betartani az új előíráscsomagot. Az első év tapasztalatairól a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nyilvántartásaiból kapott Békés megyére vonatkozó adatok alapján végeztünk elemzést. Az eredményekből megállapíthatjuk, hogy az előírások teljesítésére komoly figyelmet kellett fordítani a gazdálkodóknak és az agrárigazgatási szerveknek. A megyében néhány százalékos elutasítás történt a zöldítési kérelmekre, nagyobb arányban volt tapasztalható részben teljesítés. A gazdák döntő többsége megfelelt az előírásoknak, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a legtöbben mentesültek az előírások betartása alól.
Keywords: közös agrárpolitika; kölcsönös megfeleltetés; zöldítés; ökológiai fókuszterület