Konvencionális, ökológiai és permakultúrás gazdaságok környezeti fenntarthatósága - Szilágyi, Alfréd; Podmaniczky, László; Mészáros, Dóra (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2018)
Az ökológiai és konvencionális gazdálkodási rendszerek fenntarthatóságáról több átfogó tanul- mány született, ugyanakkor a permakultúrát korábban nem vizsgálták tudományos igényességgel. Kutatásunk során e három gazdálkodási típus környezeti fenntarthatóságát vizsgáltuk, típusonként 10-10 gazdaság bevoná- sával. A környezeti fenntarthatóság méréséhez a FAO által publikált SAFA keretrendszerre épülő SMART indi- kátor rendszert használtuk, amelyet a svájci FiBL fejlesztett ki. Az eredmények azt mutatják, hogy a permakultúrás gazdaságok a környezeti dimenzió minden témájában jobban teljesítettek a konvencionális gazda- ságoknál, és több esetben az ökológiai gazdaságoknál is. A jövőben célszerű nagyobb elemszámú kutatásokat végezni, amelyek alátámasztják a közölt eredményeket és a kutatási módszertan fejlesztését is lehetővé teszik.
Keywords: fenntartható mezőgazdaság; környezeti fenntarthatóság; permakultúra; SAFA; SMART