A vidék elnéptelenedésének környezeti következményei – esettanulmány egy magyarországi „szellemfalu” felhagyott telkein - Hardi, Tamás; Csontos, Péter; Tamás, Júlia (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2019)
Jelen tanulmány a vegetáció megváltozásának vizsgálatára fókuszálva elemzi egy dombvidéki régióban a település-felhagyás környezeti hatásait. A nemzetközi irodalomban a települések, illetve vidéki körzetek elnéptelenedésének a környezetre gyakorolt hatásáról megoszlanak a vélemények. Egyes szerzők szerint ez a hatás eredőjét nézve negatív aminek az a fő oka, hogy a korábban térben és időben is sokféle módon kezelt földterületek, azaz a diverz tájhasználat, a felhagyást követően homogenizálódik; míg más kutatók inkább azt emelik ki, hogy a felhagyott területeken lehetővé válik a természetes élőhelyeknek (és azok sokféleségének) regenerálódása. A kiválasztott falu (Zsörk, Veszprém megye) mintegy 40 éve tekinthető elnéptelenedettnek, így jó lehetőséget nyújt annak megfigyelésére, hogy a természetes növényzet, elsősorban a fák és cserjék milyen módon hódítják meg a korábban lakott ingatlanokat, illetve azok kertjeit. Vizsgálatainkhoz 14 házhelyet jelöltünk ki (ezek 1-1 romos épületből és a körülötte fekvő kertből álltak), és 2018 májusában részletesen felmértük a rajtuk előforduló fásszárú növényzetet. A feljegyzett fajokat három kategóriába csoportosítottuk: a) gyümölcsükért termesztett fajok, b) fásszárú dísznövények és c) vadon élő fák vagy cserjék. A település felhagyását követően jelentős spontán visszaerdősödést nem tapasztaltunk, a környékbeli erdők társulásalkotó fafajai nem, vagy alig fordultak elő. Ugyanakkor feltűnő volt egyes termesztett gyümölcsfa fajok (különösen a dió, a cseresznye és a házi körte példányok) kiváló túlélőképessége a telkeken. A természetes flórából betelepülő fásszárú fajok közül a bogyós termésű cserjék részesedése kimagasló volt, ami a madarak általi terjesztés elsődlegességére utal a széllel terjedő fajokkal szemben. Valószínűleg legalább részben ennek is köszönhető, hogy inváziós fásszárú fajokat gyakorlatilag nem találtunk a felmérés során.
Keywords: botanikai felmérés; elnéptelenedés; felhagyott gyümölcsös; környezeti hatás; visszavadulás