A vörös róka (Vulpes vulpes) és az eurázsiai borz (Meles meles) kotorékainak természetvédelmi szempontú vizsgálata a Valkói Erdészet területén - Illés, Dorottya Virág (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2021)
Az eurázsiai borz (Meles meles) és a vörös róka (Vulpes vulpes) hazánkban nagy számban előforduló, természetvédelmi, vad- és erdőgazdálkodási szempontból is jelentős fajok. Hasonló tulajdonságaik és szokásaik ellenére, nincs köztük közvetlen kompetíció. Kutatásomban a két faj kotorékválasztási preferenciáját vizsgáltam, amelyet olyan paraméterek befolyásolhatnak, mint a domborzati tényezők, a vegetáció, a talajtípus és az emberi zavarás mértéke. Terepi vizsgálatokat végeztem a Valkói Erdészet területén, amely során 5 róka- és 5 borzkotorékot kerestem fel. Megállapítottam a kotorékok aktivitását, felmértem a kotorékok tengerszint feletti magasságát, a bejárataik tájolását és a felszín meredekségét. A kotorékok 25 méteres körzetében megbecsültem a lágyszárú aljnövényzet, a cserjeszint és a lombkoronaszint borítási értékét. Térkép segítségével megállapítottam a kotorékok és a hozzájuk legközelebb eső erdei út és település távolságát, melyekből az emberi zavarás mértékére következtethetünk. A borz a sűrűbb növényzettel borított tölgyes (Quercus cerris, Quercus robur) területeken, míg a róka a nyíltabb, ritkásabb lágyszárú és cserje borítású, fehér akácos (Robinia pseudoacacina) és fekete fenyveses (Pinus nigra) területeken volt megtalálható. A két faj kotorékai körül a Mann-Whitney U teszt szerint szignifikánsan eltérő borítású vegetáció volt jelen. A két fajt eltérő preferencia jellemzi, ami azt jelenti, hogy niche-szegregáció áll fenn köztük.
Keywords: vadgazdálkodás; erdőgazdálkodás; természetvédelem; kotorékvizsgálat