Az öcsödi Mogyorós-halom tájökológiai jellemzése - Bede, Ádám; Valkó, Orsolya; Deák, Balázs (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2022)
A Mogyorós-halom Öcsöd és Békésszentandrás határán fekszik, a 18. században már határpont volt. A népvándorlás korában temetőt, a középkorban falvat létesítettek itt különböző népcsoportok. A 18. század végén már tanyásodott agrárkörnyezetben ábrázolják, az 1970-es évekig jellemzően szántották a területet. A kurgánt az évszázadok során számos bolygatás érte (szántás, régészeti feltárás, bányászás, háromszögelési pont létesítése, szemétlerakás stb.). Ennek ellenére oldalain szárazgyepi és rétsztyeppi növénytársulások maradtak fenn. Fontosabb fajai: kecskebúza (Aegilops cylindrica), bíborfekete hagyma (Allium atropurpureum), cingár gombafű (Androsace elongata), bárányüröm (Artemisia pontica), pettyegetett őszirózsa (Aster sedifolius), vastövű imola (Centaurea scabiosa), sáfrányos imola (Centaurea solstitialis), pusztai gyújtoványfű (Linaria biebersteinii), nyúlánk sárma (Ornithogalum brevistylum). A kurgán jelenleg elhanyagolt állapotban van, növényzete természetvédelmi kezelést – például rendszeres kaszálást – igényelne. Hosszú távon célszerű lenne az inváziós növényfajok eltávolítása, valamint a halomtest hiányzó részeinek helyreállítása is
Keywords: halom (kurgán, kunhalom); tájtörténet; löszgyep; gyomvegetáció; bolygatás; természetvédelmi kezelés