Különböző korú kocsánytalan tölgyes állományok diverzitásának összehasonlító vizsgálata a Börzsönyben

Szerzők

  • Trenyik Petra Szent István Egyetem, MKK, KTI, Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1., Ipoly Erdő Zrt. 2660 Balassagyarmat, Bajcsy-Zs. u. 10. https://orcid.org/0000-0002-6819-3828
  • Borcsa-Bodolay János Ipoly Erdő Zrt. 2660 Balassagyarmat, Bajcsy-Zs. u. 10.
  • Molnár Marianna Szent István Egyetem, MKK, KTI, Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Barczi Attila Szent István Egyetem, MKK, KTI, Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Czóbel Szilárd Szent István Egyetem, MKK, KTI, Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3763

Kulcsszavak:

diverzitás, erdő, kocsánytalan tölgyes, Börzsöny-hegység

Absztrakt

A cönológiai felvételeken alapuló diverzitás vizsgálatokat a Börzsönyi-peremhegység kistáj területén kiválasztott, eltérő korú kocsánytalan tölgyes dominálta állományokban végeztük. A Börzsöny az antropogén hatásoktól leginkább megkímélt hegységünk, 1997 óta a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, valamint a Natura 2000 hálózatának is tagja, így a régóta jelenlévő erdőgazdálkodás ellenére is fajgazdag, természetközeli állapotú erdők borítják. Az erdészek körében ma az egyik legpreferáltabb, őshonos fafaj a kocsánytalan tölgy, így ezen faj dominálta állományokat választottuk vizsgálatunk alapjául. Az erdőgazdálkodás, biodiverzitásra gyakorolt hatásainak a feltárására első lépésként a mintaterületek vegetációjának cönológiai felmérését végeztük el 6, főbb paramétereiben megegyező, de eltérő korcsoportú erdőrészletben, azzal a céllal, hogy a korcsoportok struktúra és dominancia viszonyait meg tudjuk állapítani. A vizsgált korcsoportok biodiverzitás értékeinek az összehasonlítását a Shannon- és a Simpson-diverzitás indexek segítségével készítettük el. A kocsánytalan tölgyes állományokban összesen 88 edényes növényfajt azonosítottunk, amiből 15 fafaj, 11 cserjefaj, 62 pedig lágyszárú faj volt. Mindössze két inváziós taxon, a Robinia pseudo-acacia és a Solidago canadensis jelent meg alacsony borítással a felvételekben. A lombkoronaszint diverzitása a 19 éves állománynál volt a legmagasabb és a legidősebb 92 éves állománynál a legalacsonyabb. A cserjeszint diverzitása a 61 éves állománynál volt a legmagasabb, míg a 2 évesnél a legalacsonyabb. A gyepszint esetében a diverzitás értékek növekedése figyelhető, majd a 61 évesnél idősebb állományokban csökkenés tapasztalható.

Információk a szerzőről

  • Trenyik Petra, Szent István Egyetem, MKK, KTI, Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1., Ipoly Erdő Zrt. 2660 Balassagyarmat, Bajcsy-Zs. u. 10.

    levelező szerző
    trenyikpetra@gmail.com

Hivatkozások

Bartha D., Bodor L., Csépányi P., Gencsi Z., Sódor M., Szmorad F., Temesi G. 2001: A természetszerű erdők kezelése. TermészetBÚVÁR Alapítvány Kiadó, Budapest.

Besze P., Farkas J., Márta V. 1999: Pro Silva. Pro Silva Hungaria, Mátrafüred.

Borhidi A. 1993: A Magyar flóra szociálismagatártás típusai, természetességi és relatív ökológiai értékszámai. JPTE.

Simon T. (1994): A magyarországi edényes flóra határozója: Harasztok – virágos növények. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Somogyi Z., Bartha D., Barovics A., Csóka Gy. 2001: Erdő nélkül? L’Harmattan Kiadó, Budapest.

Standovár T., R. Primack 2001: A természetvédelmi biológia alapjai. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Winternitz G., Kis G., Kore-Molnár G., Prókay Gy. 2007: Az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenői Erdészet erdőgazdálkodási egység körzeti erdőterve I.

Winternitz G., Kis G., Kore-Molnár G., Prókay Gy. 2007: Az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenői Erdészet erdőgazdálkodási egység körzeti erdőterve IV.

http1: http://erdo.kormany.hu/az-erdok-jelentosege

Letöltések

Megjelent

2013-12-06

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Különböző korú kocsánytalan tölgyes állományok diverzitásának összehasonlító vizsgálata a Börzsönyben. (2013). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 11(2), 373-377. https://doi.org/10.56617/tl.3763

Hasonló cikkek

1-10 a 70-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>