A fordítás lehetséges szerepe a magyar mint idegen nyelv órán: A Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatók magyar nyelvóráinak tapasztalatai a hallgatók és a nyelvtanárok szemszögéből - Zsolnai, Márton (SZAKNYELV ÉS SZAKFORDÍTÁS, 2023)
A kutatás célja feltérképezni egy nagy múltra visszatekintő, de a modern nyelvpedagógiai irányzatok mellett napjainkban kissé elavult és háttérbe szoruló irányzat, a nyelvtani-fordító módszer helyét és szerepét a kezdő magyar nyelvórákon. Kérdőíves kutatás keretein belül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen a kezdő magyar nyelvórákat elvégző Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatók (95 résztvevő) és az egyetem öt campusán dolgozó magyar mint idegen nyelvet oktató nyelvtanárok (95 résztvevő) véleményét és benyomásait vizsgáltam a témával kapcsolatban. Az eredmények alapján elmondható, hogy az intézményben oktató tanárok kiválóan használják a modern nyelvpedagógia eszköztárát, de nem zárkóznak el a nyelvtani-fordító módszer pozitív elemeinek használatától sem a tanulási folyamat elősegítése érdekében. A kezdő magyar nyelvórán bár a közvetítőnyelv nélküli oktatásra törekszenek, a tervszerűen és konkrét tanulási célok érdekében történő fordítás és a nyelvtani elemzés is hasznos lehet bizonyos esetekben. A diákok és a tanárok konkrét nyelvtani elemekkel és a fordítás gyakorlati megvalósulásával kapcsolatos véleménye a legtöbb esetben hasonló képet mutat, de az összehasonlító elemzés során fény derült néhány fontos különbségre is a két csoport nézőpontja között.
Keywords: nyelvpedagógia; magyar mint idegen nyelv; Stipendium Hungaricum; nyelvtani-fordító módszer; szakmódszertan