Nyelvvizsga-lehetőségek és -követelmények Magyarországon - Szilvási-Bódis , Zsuzsanna (SZAKNYELV ÉS SZAKFORDÍTÁS, 2023)
Írásom első felében a nyelvvizsga, illetve a különböző nyelvvizsgák megjelenését, jelenlétét mutatom be Magyarországon. Felvázolom a hazánkban elsőként megjelent, hosszú ideig egyeduralkodó egynyelvű Állami Nyelvvizsga történetét, majd az idővel bevezetett többi hazai és nemzetközi nyelvvizsgarendszert, főbb jellemzőit. Teszem ezt azért, mert hosszú ideig a nyelvvizsga nagyon fontos követelmény volt országunkban mindenekelőtt az oktatásban, de a munka világában is, ezért is alakulhatott ki ez a nagy választék. A tanulmány másik felében pedig a nyelvvizsga, a nyelvvizsga-bizonyítvány elsősorban a felsőoktatásban betöltött szerepének alakulását részletezem. A vonatkozó jogszabályok áttekintésével bemutatom a nyelvvizsga mint követelmény “pályafutását”, azaz miként változott a nyelvvizsga-követelmény megítélése, helyzete az utóbbi néhány évtizedben, egészen mostanáig.