A gazdasági szaknyelv reáliáinak élete, fejlődése és halála - Lakatos-Báldy, Zsuzsanna (SZAKNYELV ÉS SZAKFORDÍTÁS, 2023)
Az idők folyamán a szaknyelvek reáliái és terminusai is változnak, módosulnak, átalakulnak, esetleg kihalnak. Ezt a jelenséget, példaként, a BGE jogelődje, a Külkereskedelmi Főiskola kiadásában készült „Külkereskedelmi ismeretek portugál nyelven” című tankönyv megújításához kapcsolódóan szeretnénk górcső alá venni. Klaudy Kinga szerint a társadalmi és ipari, kereskedelmi élet reáliái (pl. cégek, banki intézmények, pénznemek, jogi berendezkedés) a történelem fejlődésével párhuzamosan történelmi reáliákká válnak (pl. pénzek: líra, márka stb.). Ha a nemzetközi ipart, bankrendszert, kereskedelmet nézzük, ezen a területen reáliákról csak tágabb értelemben lehet beszélni, hiszen a globalizáció nemzetek feletti, a szűkebb értelemben vett reáliáknak pedig egyik fontos tulajdonsága, hogy van nemzeti identitásuk. A nemzetközi életüket figyelembevéve Klaudy Kinga terminologizálódott reáliáknak nevezi őket. A portugál külkereskedelmi szaknyelvi jegyzet megújítását 2022 óta végezzük. A korábbi, még főiskolai jegyzet 1993-ban készült, ezért a (terminologizálódott) reáliák frissítése, megtartása, módosítása vagy elvetése az eltelt idő és a közben bekövetkezett változások alapján feltétlenül szükséges. Ehhez a munkához kapcsolódóan igyekszünk megvizsgálni, hogyan alakult ezen (történelmi) szaknyelvi reáliák sorsa, valamint kitekintést nyújtani a terület általános kérdéseire.