Analysis the farm-level diversification and market position of the Hungarian organic products
DOI:
https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2014.01.01.109-119Schlagwörter:
cereal, fruit and vegetable, animal keeping, local market, exportAbstract
In Hungary 1560 farms were involved in the organic farming in 2012. According to the producers' list of the Hungarian Federation of Associations for Organic Farming, on which 1126 members were registered, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar and Bács-Kiskun counties counts most of the organic farmers. The supply of the organic farmers can be featured by various, diversified products. The rate of the cereals determines their activities in 85%, this is followed by the fruits and the products made from them, which was characteristic in 70% for their profile, the vegetables has a share of 45%. The rate of the animal husbandry is only 25%. The results of the questionnaire survey showed that the obstructive factor of the domestic sale is the lack of the solvent demand, marketing and the producer cooperation, and the high price in the national economic circumstances. In addition, they emphasized that the foreigners trust better in their producers and the local market organization is stronger as well than in Hungary.
Literaturhinweise
BioHolMi (2013): A bioszektor helyzete Közép- és Kelet-Európában. Előadás a Biofach Kongresszuson. 2013. tavasz [Downloaded: .27.04.2013]
Biokontroll Hungária Ltd.: Annual report, 2011.
Agroland (2008): Kisebb területen folyik biotermesztés. http://www.agroland.hu/?hir=3967
Biopont Ltd. - Roszík, P. (2011) Published by: A magyarokat nem nagyon izgatja a bioélelmiszer.http://www.piacesprofit.hu/klimablog/fenntarthato_fejlodes/a_magyarokat_nem_nagyon_izgatja_a_bioelelmiszer/ [Downloaded: 03.10.2013]
Czeller, G. (2009) Published by: Organic farming declining in Hungary. http://www.green4v4.eu/content/organic-farming-declining-hungary [Downloaded: 06.08.2012]
Hájos L. – Bárdos B. E. – Avar. L. – Forgács T. – Hájos Cs. – Bagi O. – H. Abelovszky J.- Bedő P. – Győri A. – Hajtun Gy. – Viniczai S. – Czifra L. – Prág F. (2011): Napirenden az állattenyésztés és az ökológiai gazdálkodás. Magyar mezőgazdaság. 66 évf. 23. szám, 2011. június 8.
Hungária Öko Garancia (2011): Annual report, 2011.
Hungarian Federation of Associations for Organic Farming: http://www.biokultura.org/index.php/ct-menu-item-2
Járási, É. (2005): Az ökológiai gazdálkodás, Szaktudás Kiadó Ház, Budapest, 2005. In: Szakmai füzetek. Szerk: Dr. Kovács László Miklós 7-47. p.
Káposzta J. (2001): Regionális gazdaságtan, Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Regionális Gazdaságtani Tanszék, Gödöllő, 2001. 89. p.
Kürthy Gy. (2002): A biotermelés hazai helyzete és fejlődési lehetőségei. Gazdálkodás. XLVI. 5. 16-25. p.
Mezei, M. – Pap, Z. (2005): Situation of ecological agriculture in Hungary. Organic Farming in Poland as Example of Organic Farming in CEE Countries - from farm to plate", 25-29 July 2005, Warsaw and Culavia - Pomerania,
Pummer, R. – Marselek, S. (2004): Az ökológiai gazdálkodás lehetőségeinek elemzése. A tanulmány Az NKFP. 2004/4014-04 OM kutatási feladat keretében készült. 1-6. p.
Roszík, P. (2008): Bionap Balmazújvásáron. Agrárunió, IX. évfolyam, 8-9. szám, 82. p.
Roszík, P. (2008): Legyen jövedelmezőbb a biogazdálkodás. A Magyar Mezőgazdaság és Kertészet és Szőlészet melléklete V. évfolyam, 8. szám, 8. p. (A Biokultúra újság nyomán: 2008/3. szám, 3. oldal)
Roszík, P. (2009) Published by: Jól tűrik a válságot a bioélelmiszerek. http://nol.hu/gazdasag/20090831-jol_turik_a_valsagot_a_bioelelmiszerek [Downloaded: 01.05.2013]
Szarka Gáborné (2007): A biogazdálkodás esélyei, http://www.agr.unideb.hu/4meco/?c=publikacio [Downloaded: 05.10.2008]
Villányi L, Tóth T, Káposzta J, Szénay L, Molnár J, Péter B, Guth L, Puskás J, Kapronczai I, Lehota J Szénay L, Villányi L (szerk.): Agrárgazdaságtan, Budapest: Szaktudás Kiadó Ház, 2000. 242 p. (ISBN:963 356 319 4) 56-57. p.
Downloads
Veröffentlicht
Ausgabe
Rubrik
Lizenz
Copyright (c) 2014 Kinga Nagyné Pércsi, Virág Szabó
Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Nicht-kommerziell - Keine Bearbeitungen 4.0 International.
A folyóirat Open Access (Gold). Cikkeire a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).