A hazai mezőgazdaság átfogó gazdasági és társadalmi vizsgálata - Kelemen, Réka; Káposzta, József; Lőrinc, Balázs (Studia Mundi – Economica, 2023)
Napjainkban mind globálisan, mind pedig lokálisan kifejezetten nagy figyelmet kap az agrárium, hiszen – többek között – az élelmiszer-előállítás legfőbb színtereként szolgál. Megfogalmazható továbbá, hogy az elmúlt évek, évtizedek során kifejezetten felértékelődött az országhatárokon belüli, a népesség számára megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszertermelés megvalósulása és a gazdálkodás valamennyi szegmensének népszerűsítése, ezzel szemben a generációváltás és a csökkenő mezőgazdasági foglalkoztatottság javításának fontossága is megkérdőjelezhetetlen. Mindezek által megfogalmazható, hogy a primer szektor folyamatos vizsgálata elengedhetetlen, hiszen annak számszerűsíthető változása nagy befolyásoló hatással bír az ország gazdasági helyzetére is. Enélkül képtelenség valóban alkalmazható fejlesztési stratégiát megalkotni akár helyi, térségi civil-szakmai közegben, akár szakpolitikai szinten. Mindehhez szorosan kapcsolódva számos kiváló kutatás jelent meg a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati nemzetgazdasági ág jelentőségéről, mégis érdemesnek tartjuk egy releváns mutatórendszer alapján megvizsgálni a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (TEÁOR-08: A) nemzetgazdaság ágat átfogó magyarországi viszonylatban, mellyel célunk, hogy újabb társadalmi, gazdasági, infrastrukturális és térgazdasági összefüggéseket tárjunk fel, mindezt a területi versenyképesség vizsgálatának jegyében.
Keywords: Magyarország; agrárium; regionális különbségek; gazdaságfejlesztés