Vásárlói elvárások az élelmiszer-termékek csomagolásai kapcsán az online kereskedelemben Magyarországon - Póka, Viktor (Studia Mundi – Economica, 2023)
A tanulmány célja az, hogy rávilágítson az online kereskedelem okozta negatív ökológiai hatásokra, mely egyenes arányosságban állnak a növekvő rendelésszámokkal. A korábban is lendületben lévő e-kereskedelem forgalma 2020-tól kezdve tovább erősödött a COVID-19-re adott válaszlépések kapcsán. Ez azonban számos negatív externáliát is magában hordozott, hiszen a különböző kereskedőtől rendeltek a vásárlók, amelyeket különböző futárok szállítottak ki és sok esetben az ellátási láncok több kontinensen átíveltek. Ez azt is jelentette, hogy logisztikai folyamatok nagy terhelést róttak a környezetre. Gondolhatunk itt a szállítmányozás, illetőleg a csomagolóanyagok okozta terhelésekre. Ezzel egyidőben  megnövekedett azon fogyasztók száma, akik elvárják a „zöld megoldásokat” a szolgáltatók  részéről és ezt még figyelembe is veszik a vásárlás során, vagy akár hajlandóak is többet fizetni egy termékért vagy szolgáltatásért, ha az felmutat fenntarthatósági törekvéseket. A tanulmány bemutatja az e-kereskedelem területén a csomagolóanyagok okozta kihívásokat. A rendelkezésre álló kérdőív elemzése során pedig választ kaphatunk, hogy az elvárások a csomagolóanyagokhoz kapcsolódó zöld megoldások kapcsán összefüggésben állnak-e a fogyasztók iskolai végzettségétől vagy jövedelmi szintjétől illetőleg a lakóhelyétől, korától, illetve nemétől.
Keywords: E-kereskedelem; Csomagolás; fenntarthatóság