Magánegészségügyi szolgáltatók marketingtevékenységének megítélése a női döntéshozók körében - Katona, Norbert; Rita, Szabó; Szeberényi, András (Studia Mundi – Economica, 2023)
Az egészségügy marketing területe jelenleg élénk tudományos és gyakorlati érdeklődés központjában áll, amely felértékeli a fogyasztói döntés ismeretének és befolyásolásának jelentőségét. Az egészségügyi marketingre erősen hatott a COVID-helyzet, a social média platformok megjelenése, valamint az influencer-marketing előretörése, a források ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a fogyasztói döntések meghozatalában kiemelt szerepe van a nőknek. Nagymintás (n=1836) online felmérésünk célkitűzése a magán egészségügyi szolgáltatók online marketingkommunikációs és közösségi média tevékenységének kvantitatív vizsgálata volt. Arra fókuszáltunk, hogy a felmérésben résztvevő budapesti és Pest Vármegyei nők elvárásainak megfelelő-e a magán egészségügyi szolgáltatások marketingtevékenysége, a közösségi média platformokon való aktivitása, valamint, hogy pozitívan befolyásolja-e a fogyasztói döntést az ismert/híres emberek véleménye. Eredményeink szerint a vizsgált minta számára kiemelt jelentőségűek a közösségi média platformjai, ugyanakkor a digitális térben megjelenő egészségügyi marketingszolgáltatásokról szóló reklámokban kevésbé bíznak, különösképpen az idősebb válaszadók. A szolgáltatóválasztásban az ismeretségi körükben lévő, az adott praxissal már tapasztalatot szerzett ismerősök megnyilvánulásai a legfontosabbak, amely a lojális páciensektől álló nagyköveti rendszerek kiépítése irányába mutat.
Keywords: egészségügyi marketing; social média; női döntéshozók; influencerek