A 21. század világválságainak gazdasági hatásai Magyarországon - Káposzta, József; Pongrácz, Zsófia; Daróczi, Miklós (Studia Mundi – Economica, 2023)
A gazdasági válságok a kapitalista piacgazdaság velejárói, így elmondható, hogy a kialakulási körülmények is rendszerint közel, s távol azonosak. Egyes országok gazdasága olykor recesszióba fordul, ilyenkor a konjunktúrával ellentétben a nemzetgazdasági eredmények csökkenésével a GDP mértéke is csökken. A recesszióra számos tényező hatással van, ilyen például a munkaerő piac, a foglalkoztatottság, hitelkamatok, valamint a monetáris politika egyéb eszközei. Az általunk elemzett világválságok hatásai között tanulmányunkban is keressünk az összefüggéseket, ugyanis hatásaik alapján mindegyik érintette a jövedelmeket, a foglalkoztatottságot, az inflációt is. A válságok hatására romlanak az ipari teljesítmények, csökkennek a beruházások értékei és ezek összefüggésében a fogyasztás mértéke is. Megállapítható, hogy a gazdasági válságok a kapitalista piacgazdaság velejárói, így a kialakulási körülmények is rendszerint közel azonosak, így elemzésük, kapcsolati rendszerük vizsgálata lehetőséget adhat az ismétlődő gazdasági válságok negatív hatásainak mérsékléséhez. Tanulmányunkban a 2008-ban indult világgazdasági pénzügyi válság és a 2019-ben indult Covid-19 által okozott gazdasági recesszió kapcsolatát vizsgáltuk és kerestük hatásaik összefüggéseit.
Keywords: gazdasági válság; munkanélküliség; infláció; Covid-19