A hátrányos helyzetű diákok tanulási motivációi - Horváth, Ádám (Studia Mundi – Economica, 2015)
A kutatás során a hátrányos helyzetű tanulók szociális tulajdonságainak felmérését folytattam két - két, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön található általános iskolában, és szakiskolában,ahol a diákokkal készített kérdőíves felmérést, az intézményvezetőkkel folytatott interjúk egészítették ki. A kiválasztott iskolákban fokozottan magas arányban tanulnak hátrányos- és halmozottan hátrányos helyzetű diákok, így a nevelési sajátosságokról releváns képet kaphattam a diákok és az intézményvezetők szemszögéből is.
Keywords: Hátrányos helyzet; Általános iskola; Szakiskola; Tanulók; Tanulási motiváció