“Nehezítettt gyakorlatok”a multikulturális szervezetek kommunikációjában - Borgulya, Ágnes (Studia Mundi – Economica, 2015)
Egy szervezetben gyakran kell magas stressz-szintet kiváltó feladatokat végezni, például nagy téttel járó döntésekről tárgyalni. Ezek lelkileg akkor is megterhelők, ha honi kulturális környezetben, saját anyanyelvet használva történnek. Ha multikulturális hatások is nehezítik a döntéshozatalt, a feszültség fokozódhat, mivel egyszerre hatnak nyelvi, nyelvhasználati, az interkulturális interakciók szociál-pszichikai körülményei és a döntéshozók eltérő döntési mechanizmusai. Ez fokozza a stresszt. Kísérletek ugyanakkor azt bizonyítják, hogy a fokozott stressz gátolja a kommunikációt.
Keywords: interkulturális kommunikáció; multikulturális döntéshozatal; stressz-szint; interakció; a kommunikáció gátlása