A természeti környezet értékelésének vizsgálata kinyilvánított preferenciákból becsült érték meghatározásával - Kerpely , Klára; Horváth, Bálint; Bakosné Böröcz, Mária (Studia Mundi – Economica, 2016)
Európában és a világ más részein, politikai szinten is egyre számottevőbb az igény a természet értékének beépítésére a különböző ágazatok döntéshozatalába. A környezetértékelési esetek száma egyre nő, a felhasználási területek tárháza a helyitől az országoson át a globális szintig húzódik. Kutatásunk célja, hogy az alapvetően természetvédelmi indíttatásból megvalósult élőhely-rehabilitáció szélesebben értelmezett eredményeiről, társadalmi hatásairól további információhoz jussunk. A kinyilvánított preferenciákból becsült érték meghatározásának segítségével jelen esettanulmányban a természeti tőke monetáris értékelésére szolgáló módszerrel egy konkrét, hazai mintaterület értékelésére vállalkoztunk a Szabadság- Szigeti mellékág revitalizációs program esetében.
Keywords: környezetértékelés; kinyilvánított preferencia; természeti erőforrások; vízgazdálkodás