A multikulturalitás matematikája, avagy a „szómágiától” a robot-szakértőkig - Pitlik, László (Studia Mundi – Economica, 2016)
A multikulturalitás önmagában is olyan kifejezés/jelenség, mely közvetlenül nem mérhető. Csak az emberi elme találékonyságának köszönheti létét minden hasonló szó. Vélelmezhetően az emberi nyelv több szóval dolgozik, mint amennyit a fogalom-alkotó mesterséges intelligenciák ugyanazon valóságélmény leképezéséhez szükségeltetnek. A robotizált modellalkotás az emberi intuíció segítségével menti át az emberi intuíció termékeit forráskódba, s teszi mindezt az operacionalizálás, az objektiválás és az optimalizálás (OOO) elveinek egyidejű alkalmazása mellett. A tanulmány minden egyes szekció/előadás tervezett címe alapján példaszerűen is demonstrálni kívánja a matematika és a „szómágia” kapcsolati formáit, ezek konkrét és elvi lehetőségeit.
Keywords: fogalom-alkotó mesterséges intelligenciák; hasonlóságelemzés; tautologikus modellek; felesleges szavak; OOO (objektiválás – operacionalizálás-optimalizálás)