A mezőgazdaság mint endogén erőforrás szerepe a helyi fejlesztésben Bátya példáján keresztül - Ritter, Krisztián; Áldorfainé Czabadai, Lilla; Áldorfai, György (Studia Mundi – Economica, 2017)
Az endogén erőforrások szerepét a vidékfejlesztésben régóta hangsúlyozza a szakirodalom. Egy falukutató tábor keretén belül a mezőgazdaságnak, mint endogén erőforrásnak a szerepét vizsgáltuk egy hagyományos agrár település, a Kalocsa melletti Bátya esetében, különös tekintettel a foglalkoztatásra, illetve a helyi termék-előállításra. A falu történetében a zöldség - közte a fűszer-paprika - termesztés kiemelkedő. A primer kutatás eredményei alapján, a mezőgazdaság foglalkoztatási szerepkörének általános visszaesése ellenére is, az ágazat (benne a paprika termesztés) még mindig kimutatható hatással van a település életére, és potenciállal rendelkezik a helyi fejlesztések tekintetében. Ugyanakkor a fiatalabb generáció agráriumtól való elfordulásának köszönhetően kérdéses, hogy a jelenlegi endogén versenyelőnyét mennyi ideig tudja fenntartani Bátya.
Keywords: helyi fejlesztés; mezőgazdaság; versenyképesség; vidékfejlesztés