A kormányzati teljesítmény és a jó kormányzás értelmezése a nemzetközi fejlesztési segélyezésben - Gibárti, Sára (Studia Mundi – Economica, 2018)
Jelen tanulmány célja annak bemutatása, hogy a jó kormányzás milyen értelmezési kereteket nyújthat a fejlődő térségek problémáinak vizsgálatakor. Hangsúlyos a jó kormányzás és a gazdasági fejlődés korrelációja, valamint annak bemutatása a Világbank-csoport, valamint Egyesült Királyság példáján keresztül, hogy a kormányzati teljesítőképesség miként jelenik meg a fejlesztéspolitikai diskurzusban, a 1990-es évtizedtől milyen alapelvek jellemezték a donor országok és szervezetek segélyezési gyakorlatát.
Keywords: jó kormányzás; fejlődő térségek; segélyezés; kormányzati teljesítmény