A helyi gazdaság szereplőinek együttműködési lehetőségei a vidéki térségek versenyképességének fokozására - Nagy , Henrietta (Studia Mundi – Economica, 2018)
A tanulmány célja annak feltérképezése, hogy a vidéki – a magyarországi helyzetet alapul véve legtöbbször hátrányos helyzetű – térségek esetében a helyi szereplők milyen módon tudnak részt venni a térségek komplex felzárkóztatásában a vidékbiztonság kilenc pillérét figyelembe véve. Természetesen nem létezik olyan egységes stratégiai út, sablon, mely mindegyik térségre alkalmazható lenne, hiszen más módon és más körülményeknek köszönhetően jutottak el a gazdasági-társadalmi tekintetben hátrányos helyzetbe ahonnan ki kell törniük, de mégis vannak olyan kulcsfontosságú tényezők, melyek fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy ebből a helyzetből ki tudjanak emelkedni és a vidéki jelző ne legyen egyenlő automatikusan a hátrányos helyzettel. Hazánkban a lakosság jelentős hányada él vidéken, tehát a vidéki térségek felzárkóztatása, versenyképességének fokozása megkérdőjelezhetetlen prioritás kell, hogy legyen nemzeti szinten.
Keywords: helyi gazdaságfejlesztés; versenyképesség; helyi szereplők; vidékfejlesztés