A betöltetlen háziorvosi és házi gyermekorvosi körzetek területi összefüggései - Bálint, Csaba (Studia Mundi – Economica, 2019)
Magyarországon az egészségügyi alapellátás fundamentumát a háziorvosi és házi gyermekorvosi egyéni praxisok alkotják, és egyre nagyobb gondot jelent a körzetek tartós betöltetlenné válása, valamint az a tény, hogy a rendszer jellegéből adódóan egyre kevésbé alkalmas a lakosság ellátási szükségleteinek, igényeinek kielégítésére. Habár az állam sok esetben hatásosnak bizonyuló intézkedéseket támogat a probléma kezelésére (pl. a praxisprogramok, praxisvásárlási és letelepedési pályázatok), a háziorvosi alapellátás, valamint az alapellátást övező általános gondolkodás sem kerülheti el a mélyreható változásokat.
Keywords: egészségügy; alapellátás; háziorvos; betöltetlen; körzetek