AZ OKTATÁS ÉS A TUDATOSSÁG JELENTŐSÉGE A CSALÁDOK DIGITÁLIS ESZKÖZHASZNÁLATÁBAN - Malatyinszki, Szilárd (Studia Mundi – Economica, 2022)
A családok élete az elmúlt évtizedekben, de leginkább az elmúlt években alapvetően megváltozott. A digitális eszközök térnyerése megváltoztatta az időgazdálkodást (munka- és szabadidő egyaránt), munkamódszereket, oktatástechnikai eszközöket. A vírushelyzet megjelenésével a családok otthonukba kényszerültek, így a családtagoknak osztozniuk kellett eszközökben, térben és időben egyaránt. Az online térben történő munkavégzés, oktatás, szórakozás és az életfolyamatok kezelése kiegyensúlyozottan csak kellő tudatossággal történhet. E tudatosságban a családtagok számíthatnak egymásra, de szükséges egy jelentős szintű tanulás és szocializáció mind a felnőttek, mind a gyermekek részéről. E mellett a hatékony munkavégzés érdekében a munkáltatónak olyan irányítási, ellenőrzési és motivációs rendszereket kell alkalmaznia, melyek támogatják a családi élet egyensúlyát is.
Keywords: oktatás; digitalizáció; család; tudatosság; eszközhasználat