Agrárvállalkozások a német Kereskedelmi törvényben - Gyuris, Árpád (Studia Mundi – Economica, 2021)
A tanulmány bemutatja, hogy a német Kereskedelmi Törvénykönyv (Handelsgesetzbuch, HGB) milyen módon definiálja a kereskedő fogalmát, amely lényeges feltétele a német kereskedelmi szabályok alkalmazásának. A kereskedő a német jog szerint lehet természetes vagy jogi személy. A HGB hatályba lépésekor (1900) még nem adta meg az agrárvállalkozásoknak azt a lehetőséget, hogy kereskedőként jegyezhessék be magukat. Ez a helyzet 1976-ban változott meg, amikor az agrárvállalkozások regisztrálhatták magukat kereskedőként. Ennek a megoldásnak különösen az újonnan létrejött és modern elvek alapján működtetett agrárvállalkozások esetében volt jelentősége. A hatályos szabályozás legfőbb különbsége az egyes gazdasági szektorok között, hogy a szorosan vett kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások akár regisztráció nélkül is kereskedőnek minősülnek, míg az agrárvállalkozások csak nyilvántartásba vétel után kaphatják meg a státuszt.
Keywords: német jog; kereskedelmi jog; agrárvállalkozások