Az eredményes csoportok humán tényezői és munkavállalóra gyakorolt hatásuk - Hebeny-Fuchs, Orsolya; Fehérné Kiss, Marianna; Mikola, Gergely; Zsolt, Kőmüves (Studia Mundi – Economica, 2024)
A cégek alapvető célja és érdeke az eredményes működés. Ahhoz, hogy ezt elérjék és tartósan fenn tudják tartani, számos tényezőt és tevékenységet kell a figyelem középpontjába állítaniuk. Tanulmányunk e kérdéskört az ember oldaláról kívánja megközelíteni. A humán erőforrás minden szervezetben központi szerepet tölt be. Ennek oka összetett: egyrészt annak felismerése, hogy az ember speciális tulajdonságokkal rendelkezik (önálló akarat, hozzáállás, képességek stb.), másrészt csak korlátozottan-, vagy nem helyettesíthető. Mindezt felerősíti a napjainkban tapasztalható munkaerőhiány. A munkavállalók és vezetők személye, és egyéni teljesítménye mellett, ezeknek a dolgozóknak csoportként is együtt kell tudniuk működni. Tanulmányunkban szeretnénk megválaszolni a következő – eredményes csoportokkal kapcsolatos – kérdéseket: Mi befolyásolja az eredményes és hatékony munkavégzést? Mi jellemez egy sikeres csapatot és annak vezetőjét, valamint egy eredményes csapatban dolgozó beosztottat? Reményeink szerint ezekre a kérdésekre az olvasó gyakorlatban is hasznosítható válaszokat fog kapni. Hipotézis/kutatási kérdés: Kutatásunkban azt vizsgáltuk, hogy a válaszadók munkáltatói által adott teljesítményértékelés alapján eredményesnek ítélt csoport vezetője rendelkezik-e a Sinek-féle öt alapvető vezetői készséggel? Ez a csoport megfelel-e a Lencioni (2009) által leírt sikeres csoportokra vonatkozó öt kritériumnak? A válaszadó rendelkezik-e a Lencioni (2016) által megfogalmazott „Ideális csapatjátékos modell-ben” szereplő három tulajdonsággal? Illetve az eredményes csoportok tagjai elkötelezettebb alkalmazottak-e? Módszer: Primer kvantitatív kutatás keretében 140 főt értünk el kérdőívünkkel. Eredmények: A kapott eredményeket összegezve a négy kutatási kérdést alapvetően helytállónak bizonyult, közepesen erős, vagy gyenge kapcsolatot mutatva. Következtetés: Amennyiben a szervezetek nagyobb sikereket szeretnének elérni, illetve célul tűzik ki az „ideális” munkavállalók megtartását, akkor finomhangolásra van szükség a gyengébb eredményt mutató területek és részfolyamatok esetén. Mindezt a vállalat szemléletmódja, és/vagy a vezetői gondolkodásmód és magatartás megváltoztatásával lehet megvalósítani.