A farmmenedzserszoftverek meghatározása és alapvető funkcióinak áttekintése - Dajka, Máté Ferenc (Studia Mundi – Economica, 2024)
A digitális agronómiában számos olyan fogalommal lehet találkozni mint a komplex precíziós farmmenedzserszoftverek, adatalapú gazdálkodás, smart farming. A most következő tanulmányban ezeknek a fogalmaknak a meghatározására vállalkoztam. Különös tekintettel a farmmenedzserszoftverek fogalmára, amelyek olyan multifunkcionális technológiákként határozhatóak meg, amelyek a gazdálkodás során létrejött, valamint a külső forrásokból származó adatok alapján támogatást nyújtanak a gazdaságban zajló, különböző tevékenységek optimalizálására és menedzselésére. Ezek a rendszerek segítenek a gazdálkodóknak a termelési folyamatok jobb megértésében, a hozam maximalizálásában, valamint a költségek csökkentésében, miközben növelik az üzem hatékonyságát és elősegítik a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazását. A farmmenedzserszoftverek meghatározása mellett a tanulmány részletesen taglalja ezek funkcióit, illetve azokat a specifikus előnyöket, amelyeket ezek a rendszerek kínálnak a modern agrárgazdaság szereplői számára. Az adatvezérelt döntéshozatal előtérbe helyezésével ezek a szoftverek kulcsfontosságúak lehetnek a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javításában.