Magyarország makettparkjai mint újszerű attrakciók a kulturális turizmusban - Wirth, Gábor (Studia Mundi – Economica, 2024)
Makettparkjaink az elmúlt években egyre dinamikusabban fejlődő turizmus mellett hazánk történelmének, kultúrájának megőrzésében is fontos szerepet játszhatnak. Történelmi, örökségi értékeink bemutatása, megőrzése nem csak a külföldi turisták, hanem a magyar társadalom számára is vonzó lehet, különösen akkor, ha ezen létesítmények meg tudják valósítani az „edutainment”-et, a szórakoztatva történő oktatási-tanulási folyamatot, aminek az eszköze a megfelelő online és offline látogató- és attrakciómenedzsment, valamint a múzeumpedagógia. A makettparkok betöltött funkcióit áttekintve ki kell emelnünk a még meglévő nevezetességek megismertetését, népszerűsítését, valamint a már elpusztított épített örökség a jövő generációinak történő szemléletes átadását. A makettparkok által kínált előnyök elemzésénél természetesen nem szabad figyelmen kívül az ezen újszerű turisztikai attrakciók által kínált gazdasági lehetőségeket sem, ami a helyi bevételek növelésében, valamint a turisztikai – és szolgáltatási paletta bővítésében, illetve a munkahelyteremtésben nyilvánulhat meg, ami természetesen a település vagy desztináció imázsára is jótékonyan hat, ami hosszabb távon további bevételeket generálhat. Ez a tanulmány hiánypótlás céljából is készült, mivel Magyarország makettparkjainak (Mini Skanzen, Dinnyési Skanzen, Ezer Év Parkja, Hollókő LegÓfalu, Kisbéri Minimagyarország, Magyarkert, Mini Magyarország Szarvas és a Mini vármegye makettpark) átfogó turizmusszakmai kutatása ezidáig nem történt meg.