Fókuszban az alkalmazotti jóllét: lisztérzékeny munkavállalók életminőségének vizsgálata - Greutter, Zoltán Gergely; Greutter-Gregus, Éva; Szira, Zoltán; Varga, Erika Erzsébet (Studia Mundi – Economica, 2023)
Az emberi erőforrás menedzsment (HRM) a szervezetekben alkalmazott stratégiák és gyakorlatok összessége, amelyek a munkaerő felvételét, kiválasztását, fejlesztését és fenntartását célozzák. A HRM kulcsfontosságú szerepet játszik az alkalmazottak jóllétének és hatékonyságának biztosításában. Tanulmányunk a lisztérzékenység és az HRM közötti összefüggésekre fókuszál. A HRM szerepe a lisztérzékenység esetében az alkalmazottak támogatásában és beilleszkedésében rejlik. A HRM tevékenységek segíthetnek az alkalmazottak számára megfelelő táplálkozási lehetőségek biztosításában, például gluténmentes ételek elérhetőségével és információkkal való ellátásban, az alkalmazottak egészségi állapotának és jóllétének nyomon követésében, valamint a munkakörülmények és az alkalmazottak igényeinek igazításában. Az olyan kezdeményezések, mint az alkalmazottak oktatása és tudatosságának növelése a lisztérzékenységről, valamint a munkakörnyezet és a szervezeti politikák alkalmazkodása a speciális étrendi igényekhez, hozzájárulhatnak a lisztérzékenységgel élő alkalmazottak jobb munkahelyi élményhez és eredményességéhez. Tanulmányunk rámutat a HRM jelentőségére a lisztérzékenységben szenvedő alkalmazottak szempontjából, és hangsúlyozza az olyan HRM intézkedések fontosságát, amelyek a megfelelő támogatást és feltételeket biztosítják számukra, hozzájárulva az alkalmazottak egészségéhez, elégedettségéhez és produktivitásához, ily módon a szervezet hosszú távú sikeréhez.