A magyar és lengyel tojástermelő társas vállalkozások gazdasági összehasonlítása - Ricz, Sándor; Szőllősi, László (Studia Mundi – Economica, 2022)
A tanulmány célja, a magyar és lengyel tojástermelő társas vállalkozások gazdasági teljesítményének megítélése, a kimutatható különbségek feltárása, valamint az ágazati koncentráció értékelése. A kutatómunka során az EMIS (Emerging Market Information System) adatbázisból letöltött és különböző paraméterek alapján szűrt étkezési tojástermeléssel foglalkozó magyar (28 db) és lengyel (34 db) társas vállalkozások gazdasági adatait dolgoztuk fel 2017-2020 közötti üzleti évekre vonatkozóan. Az adatok feldolgozásához leíró statisztikai módszereket használtunk, osztályközös gyakorisági elemzést végeztünk, valamint két mintás t-próbát alkalmaztunk. A hatékonysági mutatók (árbevétel arányos jövedelmezőség, saját tőke működési hozama, eszközarányos jövedelmezőség) és az üzemméretet kifejező adatok (árbevétel, mérlegfőösszeg) között összefüggések vizsgálatára korreláció elemzést végeztünk. Az eredmények azt mutatják, hogy a lengyel társas vállalkozások nagyobb üzemmérettel rendelkeznek, árbevétel tekintetében átlagosan ötször nagyobbak, mint a magyar vállalkozások. A termelés jövedelmezőségében azonban nincs statisztikailag igazolható különbség a két ország tojástermelő társas vállalkozásai között. Mindemellett statisztikai összefüggés mutatható ki a jövedelmezőség és az üzemméret között, ami azt mutatja, hogy ebben az ágazatban is érvényesül a mérethatékonyság elve. Mindezek alapján a hazai tojáságazat számára további koncentráció és üzemméret-növelés javasolt, amely – több más tényező mellett – a nemzetközi versenyképességet is javíthatja.