Fény – Élmény - F. Orosz, Sára (Studia Mundi – Economica, 2015)
A kultúra és a fény megnyilvánulásai a világ művészettörténetében A fény szerepe a kezdetektől meghatározó az emberi kultúrtörténetben. A különböző korok művészei megannyi eltérő módon fogalmazták meg az erről alkotott képüket. Festmények, plasztikák, valamint a tárgykultúra számos opusza is erről tanúskodik. Vajon milyen szempontok szerint öltött testet az ihlet és a fenti tárgy egysége? A tanulmány bepillantást enged abba, hogy a világ mely részén hogyan vélekedtek erről a képzőművészet és az iparművészeti terület különböző ágaiban alkotó gondolkodók.