Reprezentatív felmérés a Gyöngyösi járásban található önkormányzatok megújuló energia pályázatainak vonatkozásában - Szeberényi, András (Studia Mundi – Economica, 2018)
Napjainkban egyre többeket foglalkoztat az egyre korlátozottabb mennyiségben rendelkezésre álló fosszilis energiák felhasználása. Régóta kutatják, hogy milyen alternatív energiákkal tudnák helyettesíteni azokat, és egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy egyedül a megújuló energiák képesek kiváltani ezeket a leghatékonyabban. Jelenlegi helyzetet tekintve a fosszilis energiák használata, valamint az ezzel párhuzamosan és exponenciálisan növekvő megoldatlan problémák - például a kitermelt olaj csökkenő mennyisége, az autók számának évről évre történő növekedése, az erősödő környezetterhelés, az üvegházhatás, a globális felmelegedés - már világméretű problémának tekinthető. Ezek egyik hatékony megoldása lehet, ha a fiatalabb generációknak minél korábban megtanítják a környezettudatos életmód fontosságát. A fiatalok mellett a másik döntő szerep az önkormányzatoké, melyek meghatározói lehetnek a lakosság környezettudatosságra való nevelésének, hisz saját példájukkal irányvonalat mutatnak: hogyan lehet többet tenni a környezetünk védelméért. Az itt bemutatott kutatás legfőbb célja az volt, hogy a Gyöngyösi járás önkormányzatainak segítségével egy olyan reprezentatív kutatás készüljön, amely átfogó képet ad az önkormányzatok megújuló energia felhasználási szintjéről, a környezettudatos hozzáállásukról és arról, hogy a közeljövőben hogyan szeretnének még többet tenni annak érdekében, hogy ezt a szemléletmódot erősítsék projektek, pályázatok, a közösségi média vagy más lehetőségek által.