A Homokhát településeinek tipizálása faktor- és klaszteranalízissel - Szombathelyi, Sándor (Studia Mundi – Economica, 2023)
Az idő múlásával olykor szükséges és hasznos „klasszikus” témákat és területeket újra és újra megvizsgálni. Ilyen téma meglátásom szerint a vidékgazdaság átstrukturálódása, valamint ilyen terület a Homokhátság. Sajnos a vizsgált terület leginkább csak a nyári aszályok során kap figyelmet, amikor a vízhiány olyan súlyos, hogy már öntözni sem lehet a termőföldeken, illetve a kertekben. A feltárt gazdasági és társadalmi folyamatokra minden bizonnyal a vízhiány is hatással van, de e két folyamat közötti kapcsolat feltárása nem témája ezen írásnak. A célom rávilágítani azokra a jelenségekre, amelyekben a vidékgazdaság átstrukturálódása manifesztálódik. Meglehet, hogy nem kapunk korszakalkotó eredményt, vagy olyan eredményt, amelytől meglepődünk, viszont fontosnak tartom a kezünket a Homokhátság csuklóján tartani és figyelni a pulzusát. Véleményem szerint fontos ezt azért is tennünk, mert a regionális tudományra is igaz Hérakleitosz azon állítás, mely szerint az egyetlen állandó a változás maga.
Keywords: vidékgazdaság; Homokhátság; átstrukturálódás