A nemzetközi eladósodás folyamata napjainkig - Varga, József; Bánóczy, János; Gál, Veronika Alexandra; Sipiczki, Zoltán (Studia Mundi – Economica, 2022)
A világ összes adóssága 2019 végén mintegy 240 ezermilliárd USD-t tett ki. Eladósodottak az államok, a vállalatok, a háztartások és a bankok is. Az eladósodás folyamatát tekintve láthatók a nagyobb gazdasági, politikai események hatásai. Az eladósodottság növekedése más-más trendet mutat a fejlett és a feltörekvő országoknál.A végső kérdés: van-e kiút az adósságcsapdából? Erre a kérdésre egyes szakemberek (S. Gesell, I. Fisher, J. M. Keynes) válaszai mellett mi is két javaslatot teszünk. A könnyebben megvalósítható változat a jegybanki függetlenség újraértelmezésével megengedné a jegybank fejlesztési célú finanszírozási működését. A problémára a másik javaslatunk a pénzteremtés és az eladósodás szétválasztására irányul. Véleményünk szerint a fenntarthatatlan helyzet megoldható, ha az állam a jegybank segítségével saját kezébe veszi a pénzkibocsátást.
Keywords: eladósodás; pénzteremtés; Chicago-terv; GDP-arányos adósságállomány