A WTO vége? Mega-regionális/plurilaterális szabadkereskedelmi tárgyalások a multilaterális kereskedelmi szabályozás perspektívái - Csáki, György (Studia Mundi – Economica, 2015)
A II. világháború óta a világkereskedelem folyamatosan és igen dinamikusan bővül – különösen igaz ez az 1980-as évek óta eltelt időszakra. Sokan mondják azt is, hogy a világkereskedelem soha nem volt olyan szabad, mint manapság, s tény, hogy ma már 161 ország vesz részt a WTO égisze alatt folyó sokoldalú kereskedelempolitikai tárgyalásokon. Ennek ellenére, a WTO elmúlt két évtizedes története egyáltalán nem sikertörténet – a WTO egyetlen kereskedelmi fordulót sem zárt le sikeresen: a Millenniumi Forduló 1999-ben el sem indult, a 2001-ben elindított Doha Fordulót pedig 2006-ban hivatalosan felfüggesztették. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy az elmúlt években sorra indulnak a mega-regionális/plurilaterális kereskedelmi tárgyalások – s a legjelentősebb, a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség nevű, az USA és az EU közötti tárgyalások megindítása nagyban közrejátszott a WTO 9. Miniszteri értekezletének (Bali, 2013. december) viszonylag sikeres lezárásához. Most az a nagy kérdés, melyik mega-regionális zárul le sikeresen, illetve milyen sorrendben zárulnak le, s ez nem jelenti-e a WTO végét, nem szorítja-e vissza a WTO egy nemzetközi kereskedelmi vitarendezési fórummá?