Az emberi fejlettségi index alakulása Románia Közép-Régiójában - Jánossy, Zsuzsanna (Studia Mundi – Economica, 2015)
Jelen tanulmányban az emberi fejlettségi indexet és az ezt alkotó mutatókat: az egy lakosra jutó bruttó hazai terméket, a születéskor várható élettartamot, a kombinált beiskolázási arányt és a felnőtt írni-olvasni tudás rátáját elemzem. Írásomban nem matematikai módszerek és számítási képletek vannak levezetve, hanem a mutatók értékei által tükrözött fejlettségi szintet mutatom be. Az elemzés tartalmazza az egyes mutatók összetevőinek vizsgálatát, így átfogóbb képet alkothatunk a gazdasági-társadalmi helyzet alakulásáról és annak hatásairól. Először Románia 1980 és 2011 közötti időszakban mért HDI-jét más országok indexértékeivel vetem össze, majd kisebb térségre lebontva, a Közép-Régiót alkotó megyék mutatóit vizsgálom meg alaposabban.
Keywords: emberi fejlettségi mutató (Human development Index = HDI); egy lakosra jutó bruttó hazai termék; születéskor várható időtartam; beiskolázási arány; írni-olvasni tudás ráta