A helyi társadalom vizsgálata Tolmácson - Féja, Fruzsina; Kassai, Zsuzsanna (Studia Mundi – Economica, 2017)
Ahhoz, hogy egy településen sikeres beruházások, fejlesztések valósuljanak meg, ismerni kell az adott közösség problémáit és fejlesztési igényeit. Tanulmányunk ennél fogva a tolmácsi helyi társadalom jellemzőinek, jövőképének, a társadalmi problémáknak és igényeknek a feltárására irányul. Primer kutatásunkat Bőhm Antalnak és Pál Lászlónak a helyi társdalom elemzéséhez kidolgozott hat dimenziója (integráció, kötődés, elégedettség, kooperáció, részvétel és perspektíva) mentén végeztük kérdőíves felmérés és megfigyelés segítségével. A vizsgálataink megerősítették, hogy lakosság nagy része ragaszkodik a lakóhelyéhez, Tolmácshoz. Az itt élők számára vonzerő a szép, nyugodt, mégis folyamatosan fejlődő környezet. A negatívumok között elsősorban a munkalehetőségek és a társadalmi szerveződések hiányát kell megemlítenünk.
Keywords: helyi társadalom; integráció; együttműködés; társadalmi részvétel; jövőkép