Napelemes áramtermelő rendszerek aktuális ökonómiai és környezeti szempontú értékelése - Hollósy, Zsolt; Kiss, Lívia Benita; Juhász, Zita (Studia Mundi – Economica, 2021)
A beruházási döntések gazdaságossági számításokkal történő megalapozása összetettségük és a jövőre való jelentős hatásuk miatt alapvetően fontos. A rendelkezésre álló statikus és dinamikus mutatók közül a nettó jelenérték (NPV), a dinamikus megtérülési forgó (DCF), és a diszkontált megtérülési idő (DPP) számítása elősegíti a beruházási változatok közti választást. A 6 kW-os napelemes rendszer értékelése során a CO2 kibocsátás árazása is megtörtént. A számviteli és adózást érintő vonatkozások is figyelembevételre kerültek. Megállapítható: 2016- ról 2020-ra jelentősen csökkent a rendszer fajlagos beruházási költsége, javultak a vizsgált mutatók. Azok további javulását okozza a telepítés helyszínének előnyös megválasztása. A telepített rendszerekkel elérhető CO2 kibocsátás csökkenés jelentősen függ az adott ország energiamixétől.
Keywords: dinamikus mutatók; CO2 kibocsájtás; fajlagos költség; alternatív befektetés; energiamix