Szennyvíziszap komposztálási technológiák lehetőségeinek áttekintése - Khalid, Suleiman Ibrahim; Makádi, Marianna; Abdulkadir, Mustapha; Szegi, Tamás (Journal of Central European Green Innovation, 2025)
A szennyvíziszapok újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a körforgásos gazdaságban, az EU 2030-as Zöld Megállapodásának egyik fő fókuszterülete. A szennyvíztisztítás mellékterméke, a szennyvíziszap, fenntartható növényi tápanyagforrásként szolgálhat különféle komposztálási technológiák alkalmazásával. A komposztálás segít csökkenteni a szennyezést azáltal, hogy a szerves hulladékot, például a szennyvíziszapot, mikroorganizmusok segítségével komposzttá alakítja. A komposzt javítja a talaj minőségét és egészségét. A számos komposztálási megközelítés, mint a prizmakomposztálás, a levegőztetett prizmakomposztálás, a gilisztahumusz készítés és a tartályban történő komposztálás mindegyikének egyedi előnyei és hátrányai vannak a környezeti hatás, a hatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából. Ez a tanulmány áttekintést nyújt a komposztálási módszerekről, és bemutatja a szennyvíziszap komposztálásának optimalizálására szolgáló fejlett komposztálási technológiákat. Az aerob komposztálás a legszélesebb körben alkalmazott módszer a hatékonysága és a kórokozók eltávolítására való képessége miatt; azonban továbbra is aggályok merülnek fel az üvegházhatású gázok kibocsátása és a tápanyagveszteség miatt. E kihívások kezelése érdekében kifejlesztették az együttes komposztálást, a gilisztahumusz készítést és a kétfázisú komposztálást a komposzt minőségének javítása és a feldolgozási idő lerövidítése érdekében. Ezen fejlesztések ellenére a területi korlátozások, a komplex technológiák és a magas költségek továbbra is jelentős korlátokat jelentenek. Ez a tanulmány hangsúlyozza a mikrobiális dinamika, a kórokozók eltávolításának és a komposzt érésének fontosságát a komposztálás kulcsfontosságú szakaszaiban, a mezofil fázistól a termofil fázisig, a stabil, tápanyagban gazdag komposzt előállítása érdekében. Bár a komposztálási technológiák összhangban vannak a fenntarthatósági célokkal, további kutatásokra van szükség a hatékonyság javítása, a kibocsátások csökkentése és a lehetséges gazdasági hatások felmérése érdekében. Ez az összefoglaló felhívja a figyelmet a komposztálásnak a hulladékgazdálkodási és környezeti fenntarthatósági célok elérésében való fontos szerepére.
Keywords: komposztálás; hulladékkezelés; hulladék újrahasznosítás