A talajkímélő művelési rendszerek áttekintése az éghajlatváltozás hatásahoz alkalmazkodni képes talajok kialakíta és fenntartása céljából a szubszaharai Afrikában - Modiba, Maimela Maxwell; Hanaa Tharwat, Mohamed Ibrahim; Dekemati, Igor; Simon, Barbara (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
A hidrológiai intenzitás csapadék formájában bekövetkező változása az előrejelzések szerint tovább romlik Dél-Afrikában. A magasabb globális hőmérséklet következményei, például a hőhullámok miatt sok dél-afrikai régió ki van téve a szárazságnak. Ez utóbbi régiók mezőgazdasági ágazatai nagyobb veszélynek vannak kitéve. Az ilyen aggodalmakra tekintettel e tanulmány célja a rendelkezésre álló szakirodalom áttekintése az éghajlati szempontból intelligens mezőgazdasági gyakorlatok értékelése érdekében, amelyek alkalmasak a gazdálkodók előtt álló klímaváltozási kihívások enyhítésére. A klímaorientált okos mezőgazdasági gyakorlatok alternatívát nyújtanak az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák enyhítésére és kezelésére, az élelmiszertermelés növelésére és a vidéki emberek megélhetésének javítására. Ez az áttekintés a klímaorientált okos mezőgazdaságigyakorlatok által a talajfizikai, kémiai és biológiai gyakorlatokban rejlő előnyök megismerését célozza, és ezeknek az összefüggéseknek az éghajlatváltozás előre jelzett hatásainak enyhítését vagy kezelését a Szaharától délre eső területeken.
Keywords: talajkímélő mezőgazdaság; talajművelés; Szubszaharai Afrika; éghajlatváltozás; klímaorientált okos mezőgazdaság